Acest articol este doar o sursa de informare si nu reprezinta recomandari medicale!
By-pass-ul gastric si alte proceduri pentru slabit, cunoscute sub denumirea de chirugie bariatrica, implica interventii la nivelul tubului digestiv care ajuta la scaderea in greutate. Apelam la aceste interventii atunci cand dieta si exercitiul fizic nu sunt suficiente si/sau pacientul prezinta probleme grave de sanatate datorate obezitatii. Chirurgia bariatrica ajuta in caz de boala cardio-vasculara ischemica sau accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, steatoza hepatica si apnee in somn.
Este binecunoscut beneficiul chirurgiei bariatrice cu privire la reducerea riscului cardiovascular. Scade rezistenta la insulina, scade masa ventricului stang, si se observa imbunatatiri alte functiei cardiace globale.
Complicatiile cardio-vasculare legate de scaderea brusca si masiva in greutate sunt, insa, mai putin cunoscute. Aceste complicatii se datoreaza, in principal, unui dezechilibru ce apare la nivelul sistemului nervos responsabil de functiile involuntare, reflexe, implicit de functiile organelor interne.
In decurs de 12 luni de la o interventie chirugicala de reducere a stomacului, se produce o crestere progresiva a tonusului parasimpatic (cu rol in relaxare), si scade raspunsul simpatic (cel care mentine starea de alerta).
Astfel, o interventie de „gastric sleeve“, spre exemplu, la un pacient anterior hipertensiv si tahicardic poate duce la normalizarea tensiunii arteriale si a pulsului, permitand reducerea sau chiar intreruperea medicamentelor.
Uneori insa, efectul devine foarte pronuntat, si un pacient cunoscut cu puls normal va deveni bradicardic. Pare ca exista o relatie direct proportionala intre reducerea indicelui de masa corporala si a pulsului. O ipoteza sustine si actiunea directa a leptinei la nivelul receptorilor cardiaci. Leptina este o adiponectina eliberata de celulele grase si se gasestre in concentratii crescute la pacientii obezi, producand tahicardie.
Din fericire, in majoritatea cazurilor bradicardia post-chirurgie bariatrica este asimptomatica si nu necesita tratament. Problema este considerata benigna, are un prognostic bun pe termen lung si NU NECESITA implantarea unui stimulator cardiac. Pentru situatii severe, simptomatice, in literatura de specialitate sunt citate cazuri tratate eficient si simplu cu anticolinergice. Un exemplu este scopolamina transdermica folosita pentru raul de miscare, greata si varsaturile post-anestezie sau tulburarile de tip Parkinsonian. In acest fel, actionam pe cauza si nu pe efect. Atentie! Aceste medicamente se administreaza numai la indicatia medicului, respectand contraindicatiile si tinand seama de posibilele efecte adverse. Acest articol este doar o sursa de informare si nu reprezinta recomandari medicale!
Adeseori, in medicina, cunoasterea mecanismelor unei patologii, poate evita investigatii invasive non-necesare sau, in cazul de fata, tratamente interventionale cu impact psiho-social.
Altfel spus, destinatia poate fi aceeasi, dar calatoria conteaza! 😉
Dedicat colegilor cardiologi, chirurgi generalisti, pacientului in cauza si…tuturor celor interesati.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bariatric-surgery/about/pac-20394258
A woman who lost weight at the cost of her heartbeat – PubMed (nih.gov)
www.medicinenet.com/side_effects_of_transderm-scop_scopolamine/side-effects.htmhttps://www.drugs.com/pro/scopolamine-patch