Hipertensiunea arteriala – doctorul raspunde

Daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala esentiala (HTAE), este bine sa cunoasteti raspunsul la urmatoarele intrebari. Va propun un joc. Un test grila, insotit de explicatiile corespunzatoare. Ce punctaj ati obtinut? 🙂  

💊🩺 Cat timp fac tratament?

  1. Pana se termina cutia
  2. Pana cand se normalizeaza tensiunea
  3. Toata viata

Hipertensiunea arteriala esentiala este o boala cronica, asadar, tratamentul este pe perioada indelungata. Acesta nu se termina odata cu pastilele cumparate cu prima reteta eliberata, dar continua, de regula, toata viata. Chiar daca tensiunea arteriala s-a normalizat, tratamentul trebuie continuat pentru a ne asigura ca valorile se mentin in limite normale.

💊🩺 Mi s-a initiat recent tratament antihipertensiv. In continuare fac tensiune mare. Ce se intampla?

  1. Tratamentul nu este bun
  2. Tratamentul acesta imi creste tensiunea
  3. Tratamentul trebuie ajustat

Trebuie sa retinem ca niciun tratament antihipertensiv, insusi prin denumirea lui, nu are cum sa creasca tensiunea. Se poate intampla, insa, ca tratamentul administrat sa nu o controleze suficient. De regula, tratamentul antihipertensiv are nevoie de cca. 2-3 saptamani ca sa actioneze la eficacitate maxima. Este necesar sa evitam si factorii agravanti, cum ar fi sarea si stresul, ori de cate ori este posibil. Daca sub tratamentul initial, totusi, tensiunea arteriala se mentine ridicata, inseamna ca tratamentul trebuie ajustat. Asta implica sa crestem dozele sau sau adaugam si alte clase de antihpertensive.

💊🩺 De ce nu mi se dau de la inceput doze mai mari sau mai multe medicamente, ca sa fiu sigur ca tensiunea mea nu mai creste peste limita?

  1. Doctorul nu este bun
  2. Exista riscul hipotensiunii arteriale

Principala problema cu tratamentul antihipertensiv, este hipotensiunea pe care o poate provoca. Hipotensiunea se poate manifesta cu stare de rau sau chiar pierderea starii de constienta. Totodata, la un pacient al carui organism s-a obisnuit cu tensiuni foarte mari, peste 180mmHg, nu ne dorim sa o scadem mult prea mult, prea repede. Aceasta se face treptat. Desi uneori gasim din prima solutia perfecta, normalizarea valorilor tensionale este un proces, care implica prima consultatie, apoi cateva controale la un interval prestabilit.

💊🩺 Vecinul meu ia un medicament pe nume X, iar tensiunea lui este bine controlata. I-am propus medicului meu cardiolog sa mi-l dea si mie. Ce ar trebui sa faca medicul?

  1. Sa imi dea ce vreau ca sa plec multumit
  2. Sa refuze indignat solicitarea mea
  3. Sa gandeasca un tratament adaptat nevoilor mele, care poate fi, sau nu, medicamentul X

Fiecare organism este diferit. Tratamentul se apreciaza in functie de valorile tensionale mai mult sau mai putin ridicate, de raspunsul la tratamentele anterioare, de alte boli de care sufera pacientul, de potenta fiecarei clase terapeutice si a fiecarui medicament in parte, si de posibilele reactii adverse. Sub toate aceste aspecte, se face o estimare partial matematica, dar si instinctuala, si se elaboreaza o schema terapeutica. De ce si instinctual? Pentru ca nu putem sti cu precizie cat de bine va functiona un anumit tratament pentru un anumit pacient. Pot sa spun, insa, ca exista solutii aproape pentru orice caz de hipertensiune arteriala si, cu perseverenta si incredere, problema se poate rezolva.

💊🩺 Inainte aveam un tratament antihipertensiv si tensiunea mea mai crestea o data la 2-3 zile. Acum, medicul mi-a schimbat tratamentul, m-a pus sa masor tensiunea de 3 ori pe zi, si tensiunea mea creste mai mereu. Ce se intampla?

  1. Schimbarea nu este buna pentru mine
  2. Doctorul care mi-a recomandat vechiul tratament era mai bun
  3. Tensiunea mea nu era eficient controlata nici cu tratamentul vechi, dar nu o masuram la fel de des ca sa pot aprecia acest lucru

Numim pacient hipertensiv si acel pacient care sta mereu pe tensiuni mai mari ca 140mmHg, dar si pe acela la care tensiunea arteriala doar oscileaza in afara limitelor de normalitate. Un hipertensiv poate sa aiba tensiune buna acum si foarte mare peste o ora. In plus, multi hipertensivi sunt asimptomatici, mai ales cand boala are un istoric indelungat. Chiar si printre cei care sustin ca resimt dureri de cap sau ameteli uneori, mi se intampla sa le masor tensiunea 180mmHg in cabinet si atunci ii intreb: acum simtiti ceva? Nu. Este foarte probabil sa nu fim constienti de gravitatea hipertensiunii si de frecventa puseelor, atunci cand masuram rar tensiunea arteriala, sau chiar daca o facem o data  pe zi. De aceea medicul se foloseste atat de tensiunea masurata la cabinet, de automasurarea valorilor tensionale de cel putin 2-3 ori pe zi, pe o perioada mai lunga (caietul de tensiune) si de monitorizarea Holter TA/24h, ori de cate ori este posibil.  Cand un pacient afirma ca valorile lui tensionale se mai ridica cand si cand, mai ales la valori de peste 180mmHg, in repaus, este foarte probabil ca tratamentul actual sa nu mai fie suficient. Atunci este necesar sa inlocuim sau sa suplimentam tratamentul vechi, progresiv, pana cand obtinem efectul dorit.

💊🩺 Inainte aveam 20mg din medicamentul X si acesta a fost inlocuit cu 10mg din medicamentul Y. Nu este prea putin?

  1. Este prea putin
  2. Este prea mult
  3. 1mg dintr-un medicament nu este echivalent cu 1mg din alt medicament

Potenta medicamentelor din clase diferite, dar chiar si in cadrul aceleasi clase terapeutice este diferita. De principiu, 1mg dintr-un medicament nu este echivalentul a 1mg din alt medicament, la nivel de eficacitate.

💊🩺 Acum tensiunea mea s-a stabilizat si tratamentul functioneaza foarte bine. De ce trebuie sa mai vin la controale periodice?

  1. Pentru ca doctorului ii place sa ma vada
  2. Pentru ca trebuie sa duc anual o scrisoare medicala la medicul de familie
  3. Pentru ca tratamentul trebuie adaptat nevoilor ulterioare

Nu doar ca fiecare organism este diferit, dar chiar acelasi organism se poate schimba in timp. Un tratament odata eficient poate sa devina prea slab, sau, mai rar, prea puternic. Sau, pur si simplu, desi tensiunea este bine controlata, medicamentele pot sa devina contraindicate, potentialul reactiilor adverse crescand. Inaintam in varsta, iar mediul de viata se schimba, atat cel inconjurator, cat si cel interior. Controalele periodice au rolul de a verifica acest tratament sub raport eficacitate-siguranta si sa propuna ajustarile de rigoare.

💊🩺 Daca tensiunea mea este mare, dar eu ma simt foarte bine asa, de ce trebuie sa iau tratament?

  1. Pentru ca insista sotul
  2. Pentru ca doctorii stiu doar sa dea medicamente
  3. Pentru ca hipertensiunea arteriala este un factor de risc cardiovascular care trebuie eliminat.

Capacitatea de adaptare a organismului nostru este una extraordinara. Se produc modificari care ne ajuta sa traim cu anumite boli, fara sa simtim ca ceva este in neregula. Dar aceste modificari sunt nocive pe termen lung si pot sa atraga cu sine alte probleme de sanatate, poate mult mai grave. Un hipertensiv obisnuit pe tensiuni de 180mmHg, s-ar putea sa se simta rau, ametit, atunci cand tensiunea lui este 120-130mmHg. Usor-usor, insa, el se va reobisnui cu valorile normale si riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut va scadea, pentru ca hipertensiunea arteriala netratata este unul din factorii de risc cardiovascular.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: