Majoritatea analizelor de sange prescrise în regim ambulator sunt analize uzuale, de screening sau de monitorizare.
Dacă la momentul prescrierii analizelor de sange, medicul are motive sa suspecteze vreo modificare de importanta vitala PE TERMEN SCURT, va va semnala acest lucru și va stabili cu dvs. când și cum sa ii prezentați rezultatul cât mai devreme.
Pe de alta parte, daca laboratorul care efectuează analizele de sange/urina observa modificari de importanta majora, medicul de laborator va atenționa pacientul in scris (adnotări exclamative pe buletinul de analize), sau verbal prin personalul desemnat, sau va anunța imediat medicul curant al acestuia. (Nu stiu daca peste tot se aplica aceasta regula, dar eu m-am bucurat de o astfel de colaborare cu laboratorul clinicii în care lucrez.)
In toate celelalte situații, pentru interpretarea analizelor, este nevoie de o consultatie, si aceasta se face în baza unei programari, atunci când este disponibil un loc în programul medicului.
Orice poveste are introducere, intriga, cuprins, punct culminant si incheiere. Fiecare consultatie spune o poveste si trebuie sa respecte aceste etape. Fiecare investigatie poate fi un titlu de poveste.
Analizele de sange, precum și alte investigații trebuiesc gândite în context. Ce poate fi normal la dvs. poate fi considerat anormal la un alt pacient.
Citirea lor este simpla. O puteți face chiar și dvs. pt. ca laboratoarele obișnuiesc sa marcheze prin ingrosare sau prin săgeți acolo unde valoarea nu se încadrează în limite. Sa țineți totuși cont ca aceste limite se raportează la un pacient clinic sănătos, fara medicatie și fără factori de risc cardiovascular.
Si aici intervine INTERPRETAREA.
Interpretarea analizelor este altceva decât citirea. Interpretarea implica gândirea rezultatului în funcție de particularitățile dvs. (spre ex. varsta, simptome, bolile de care suferiți și evoluția lor, medicația pe care o urmați actual, modificările recente, etc.). Astfel, analizele de sange se raportează la toate aceste particularități și se coreleaza și cu alte investigații care poate v-au fost recomandate, cu starea dvs. actuala și abia apoi se decide abordarea terapeutica.
Nu doar analizele modificate conteaza. Ce e normal din ceea ce ati efectuat ne ajuta sa înțelegem mai bine ce trebuie sa facem cu ce e modificat.
Asadar, interpretarea analizelor implica o consultatie/control.
Uneori, lucrurile sunt simple. Rezultatul sau tratamentul final poate fi același cu ceva care vi s-ar putea recomanda în 2 minute fără sa fiți întrebați nimic, fara ca medicul sa știe cine sunteți și cum arătați. La fel cum același medicament poate sa trateze boli diferite, asa poate sa trateze și oameni diferiți. Dar undeva, lucrurile se bifurca.
Asa ca e mai bine sa știi ce boala ai, cum și pentru medic e bine sa își cunoască pacientul în complexitatea lui, inainte de a lua o decizie.
Nu subestimați procesul de gândire din spate și abordarea multilaterala.
Tratam oameni, nu buletine de analize. Chiar dacă lucrul șters doar la suprafață poate arata la fel de bine, este mult mai sănătos să cunosti și să începi prin a pune în ordine ce e înăuntru. De aceea, cand pacientul întra conștient în cabinet, prima întrebare este: „Ce va supara?”, si nu cat este analiza „x”.
Atentie!
Orice informație regăsită pe acest site, sub orice formă, are doar caracter orientativ, poate fi subiectivă, și nu înlocuiește sfatul medical personalizat la cabinet! Luați întotdeauna legătura cu medicul dvs. curant!