Anticoagulantele orale și intervențiile stomatologice

(Acest articol este viziunea mea în urma celor studiate și nu înlocuiește sfatul medical la cabinet, particularizat fiecărui caz. Va rog, luați legătura cu medicul dvs. curant!)

  • Urmez un tratament anticoagulant oral. Am voie sa îmi scot dintele?
  • Da. Răspunsul este afirmativ, si, în multe situații, partea buna este ca acest anticoagulant oral nici nu trebuie întrerupt și schimbat cu injecții.

Acest subiect al intreruperii/continuării anticoagularii orale m-a preocupat intens în ultimele 2 saptamani, pentru a le oferi pacientilor cea mai facila și corecta abordare, alta decât clasicele injecții.

Voi face referire mai departe la anticoagulantele orale antivitamina K, cunoscute de voi sub numele de Sintrom sau Trombostop și voi continua spre exemplificare cu Sintrom.
Daca intervențiile chirurgicale majore necesita un INR <1,5 și impun astfel înlocuirea temporara a pastilei cu o soluție injectabila, nu la fel este cazul intervențiilor minore cu risc minim de sangerare, unde ghidul de Valvulopatii al Societății Europene de Cardiologie 2021 in colaborare cu Asociația Chirurgilor Cardio-toracici, nu recomanda întreruperea Sintrom, nici chiar pentru pacientii cu mecanoproteze cardiace. (Situația mecanoprotezelor este, totuși, una delicata, asa ca ma voi limita în cele ce urmează la celelalte indicații de anticoagulare)

Despre ce intervenții minore este vorba? Spre exemplu anumite intervenții dentare, de cataracta, incizii cutanate, unde sângerarea este usoara și ușor de controlat.

In continuare, în încercarea de a defini acele intervenții unde anticoagularea orala nu trebuie întrerupta și înlocuită, am cautat in
Ghidul de folosință al NOAC elaborat de Asociația Europeană a medicilor Aritmologi în 2021, care ne pune la dispoziție și un tabel din care aflam ca extractiile dentare (pana la 3 dinți), chirurgia parodontala, poziționarea implantelor și curățarea subgingivala se pot realiza în siguranță, folosindu-se masurile hemostatice locale. În cazul Sintrom, se dorește INR la limita terapeutica de jos.

Preluat din 2021 European Heart Rhythm Association Practical Guide on the Use of NOAC in Patients with Atrial Fibrillation

Lucrurile nu sunt bătute în cuie, si trebuie lucrat în colaborare cu medicul chirurg/stomatolog, pentru a defini riscul de sangerare al fiecărui caz în parte.

Preluat din 2021 European Heart Rhythm Association Practical Guide on the Use of NOAC in Patients with Atrial Fibrillation

Dar dacă se implantează stimulatoare cardiace fără a se înlocui Sintrom, de ce ne punem atâtea probleme la un dinte? Pentru ca este greu sa faci toate aceste asocieri de ghiduri, necesita mult timp, o mare atenție la detalii, si curajul unei noi abordări.

Preluat din 2021 European Heart Rhythm Association Practical Guide on the Use of NOAC in Patients with Atrial Fibrillation – online supplement

In speranta ca acest articol v-a fost de ajutor, atat colegilor cardiologi, stomatologi, si mai ales pacientilor cardiaci cronici pentru care tind către o viata cât mai aproape de normalitate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: