Mecanoproteza = dozare INR

Pentru ca întâlnesc tot mai mulți pacienți cu proteze cardiace, țin sa menționez aici 2 aspecte importante pentru ei:

  • Din motive de siguranță, anticoagulantele non-antivitamina K, de tipul Eliquis, Pradaxa, etc., tot mai folosite în ziua de azi și ușor de administrat, NU sunt indicate PENTRU a preveni tromboza MECANOPROTEZELOR. Din păcate, trebuie sa continuam sa dozam INR.
  • Atentie! Nu toate protezele mecanice necesita o valoare INR medie de 3 (cum se spune „INR între 2,5 și 3,5”). Aceasta este o valoare aproximativa pentru toți pacienții cu proteze cardiace și este folosita pentru ușurință și siguranta. În realitate, recomandarile se adaptează la caz, în funcție de tipul de proteza, poziția ei, funcția cardiaca, prezenta aritmiilor cardiace sau a evenimentelor embolice în trecut.
    Spre exemplu, pentru o proteza mecanica ATS in poziție aortica la un pacient fără alți factori de risc trombotic, un INR țintă de 2,5 este suficient pentru a ne feri de evenimente tromboembolice. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru cei care au nevoie de intervenții cu risc minor de sangerare, cum ar fi extragerea a 1-3 dinti, care se poate realiza, în anumite situatii, fara întreruperea anticoagularii orale și având la îndemână metodele de hemostaza locale. Si reversul este valabil, pentru protezele de generație mai veche, de tip „bila în cușcă”, care au nevoie de un INR mai ridicat. Discutați întotdeauna cu medicul cardiolog, despre situația dvs. particulara.

Imaginea atasata este preluata din ghidul european de valvulopatii 2021.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: