Holter-ul de ECG – ce este important sa stiu ca pacient

Vi s-a recomandat un Holter ECG de catre medicul dvs.?

Inainte de a vorbi despre investigatia in sine, trebuie sa va atrag atentia asupra unui lucru important pentru dvs.: Rezultatul unui Holter ECG este VALID doar daca a trecut anterior prin mana unui medic care si-a luat timp pentru toate CORECTURILE NECESARE! Niciodata sa nu va bazati pe interpretarea automata a soft-ului, care poate sa va fie oferita pe loc. Intelegeti ca medicul trebuie sa parcurga manual o inregistrare de 24 sau 48 ore (depinde cat a stat aparatul pe dvs.) si sa corecteze toate evenimentele (batai in plus, alte aritmii sau pauze ale inimii) gasite automat de soft. Eu una, nu am intalnit inca soft-ul minune care sa iti dea un rezultat automat impecabil. Rareori se poate intampla asta, atunci cand traseul este lin, fara sau cu extrem de putine evenimente. In majoritatea cazurilor, rezultatul automat contine erori grosolane si asta din cauza interpretarilor deficitare ale unui aparat, care, oricat de “inteligent” ar fi, nu cunoaste medicina, ci doar raspunde in baza unor setari de dimensiune si de timp.

Asa ca, oriunde te-ai duce sa iti pui un Holter ECG, ca e in clinica in care activeaza medicul tau cardiolog sau in alta parte, nu solicita si nu accepta un rezultat care nu contine concluzii elaborate personal de catre medicul care se ocupa de acele Holtere. Ceea ce vei primi este un set de hartii A4, in care prima pagina este interpretarea automata a soft-ului (dupa cum vorbeam mai sus), si celelalte pagini cu portiuni din traseu. Dar nimeni nu o sa-ti imprime tot traseul de 24 ore! Deci si daca te duci la alt medic cu acest teanc de foi, nu o sa te poata ajuta sau nu o sa se poata baza doar pe aceste foi, pentru ca nu poate sti ce s-a intamplat cu inima ta in restul de ore! Asta o poate face doar mediul care are acces la computer, la traseul complet, acolo, in clinica in care ti se monteaza aparatul.

Acesta este primul si cel mai important lucru pe care, tu ca pacient, trebuie sa il cunosti. Fac o paranteza sa va spun ca, nu la fel se intampla in cazul unui Holter de tensiune. Acolo, lucrurile sunt clare: poti primi rezultatul imprimat cu cele 40-80 de masuratori pe loc, il arati oricarui medic cardiolog si acesta pune diagnosticul, apoi initiaza sau ajusteaza tratamentul pe baza acelor 3 hartii.

Despre “erorile grosolane” pe care le face soft-ul de ECG voi reveni in detaliu mai jos, si voi explica pe intelesul oricarui necunoscator de cardiologie.

Dar acum, sa le luam pe rand:

1. Ce este „Holter-ul de ECG“ si ce rost are?

Holter-ul ECG presupune inregistrarea continuă a traseului ECG pe o caseta, in decurs de mai multe ore, pentru a depista eventuale anomalii ale ritmului cardiac (aritmii); caseta se imprumuta acasa si nu este nevoie de internare.

O electrocardiograma (ECG) obișnuita inregistreaza activitatea electrica a inimii pe o perioada de sub 1 minut; din aceasta cauza nu poate surprinde mereu aparitia de modificari ale ritmului cardiac, in special cand acestea sunt de scurta durata sau apar ocazional.

In schimb, prin inregistrarea batailor inimii pe o perioada mai lunga creste sansa de a inregistra modificarile de ritm care apar intermitent.

Aceste aritmii pot sa se clasifice la modul general in 2 categorii: tahiaritmii – tulburari cu ritm rapid, si bradiaritmii – tulburari cu ritm lent/pauze ale inimii.

2. Ce presupune testul?

  • pe pieptul pacientului se vor prinde electrozi adezivi care vor fi conectati la un aparat de mici dimensiuni
  • acest aparat (caseta) se va agata la gat si se va purta pe sub haine.
  • pe parcursul monitorizarii, pacientul va avea activitate normala, dar cu grija pentru a nu uda/deteriora aparatul
  • evita efortul fizic intens si miscarile bruste care pot cauza artefacte (anomalii de inregistrare a traseului ECG)
  • la sfarsitul perioadei de monitorizare (de obicei 24 ore, dar uneori chiar și 48/72 ore) pacientul se intoarce la clinica pentru deconectarea aparatului.
  • înregistrarea se descarcă in calculator cu ajutorul unui program special
  • medicul va analiza atent ritmul cardiac și toate evenimentele petrecute in timpul monitorizarii.

3. Cat dureaza sa obtin un rezultat?

Din momentul in care se apuca sa interpreteze, medicul poate ramane in fata calculatorului de la 20 minute (cazurile cele mai simple, clare si fara artefacte), pana la ore!

Imaginati-va sa rulezi o caseta video de 24 de ore! Chiar si cu modul „derulare rapida”, nu o poti face in 5 minute! Ochiul uman nu este inzestrat cu asemenea capacitate. Plus ca trebuie sa fii atent la detalii. Soft-urile, programele de inregistrare (si sunt mai multe pe piata romaneasca), ne pot facilita munca, stabilind si incadrand totul pe categorii. ELE DESCRIU, CLASIFICA si SELECTEAZA tipuri de aritmii sau pauze si iti ofera posibilitatea sa vizualizezi direct neregurile sau alte lucruri care te intereseaza, fara sa mai fie nevoie sa iei de la un cap la coada, tot traseul. Si aparatele astea sunt diferite: ca orice program, unele sunt mai prietenoase cu utilizatorul, altele mai putin, unele sunt mai avansate, altele mai putin. Un program „smecher” poate chiar sa divizeze categoriile in subcategorii, dupa forma si dimensiunea evenimentelor. Lucrul asta e de mare folos, medicul nemaitrebuind sa verifice fiecare eveniment in parte, ci doar sa corecteze aceste subcategorii ca un tot. Unele programe permit corecturile foarte usor, altele sunt mai complicate, multi medici renuntand sa se mai foloseasca de aceste atribute si oferind doar un rezultat aproximativ, in urma vizualizarii in mare a traseului sau in urma vizualizarii in mare a evenimentelor. Sigur ca aceasta abordare nu este cea mai fericita, odata pentru ca este consumatoare de timp si necesita extrem de multa rabdare atunci cand te confrunti cu  mii de evenimente de verificat, iar rezultatul nu este intotdeauna precis si 100% sigur.

Se subintelege ca, pentru a interpreta un Holter ECG ai nevoie, dincolo de cunostiinte medicale si de cunoasterea utilizarii fiecarui astfel de program in parte. E tehnica! 😊

De ce e complet gresit sa ne bazam doar pe interpretarea automata a soft-ului? Iata exemplul de mai jos:

Interpretare Holter ECG – concluzii generate automat de aparat

Dupa interpretarea automata, inima acestei paciente, la ora 3:18 PM, bate cu frecventa de 210 batai pe minut, la ora 4:03 P.M. are doar 3 batai pe minut, iar la ora 3:56 P.M. inima se opreste timp de 426.95 secunde = 7 minute de pauza!!! Ei bine, va asigur ca aceasta doamna in varsta este in viata, nu a suferit manere de resuscitare, si a stat bine-mersi pe picioarele ei pe toata durata acestei inregistrari. 😊

Lucrurile sunt mai complexe de atat si depasesc subiectul acestui articol, dar sper ca v-a fost de folos aceasta scurta incursiune in lumea Holtere-lor ECG.

Sa avem o zi fara palpitatii si sa ne vedem cu bine! 😊

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: