O combinatie periculoasa

In atentia pacientilor care iau tratament anticoagulant (foarte important!)

1. Ce intelegem prin anticoagulant?

  • Anticoagulantele sunt medicamente care „subtiaza sangele”, de tipul acenocumaronolui, dabigatranului, rivaroxabanului, apixabanului. In comert le gasiti sub denumirile: Sintrom, Trombostop, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Roteas… Verificati intotdeauna denumirea farmacologica scrisa mai marunt chiar sub numele mare sub care il prezinta compania care il produce. Ele se folosesc in preventia sau tratamentul unor cheaguri de sange numai in situatii clar definite in ghidurile de cardiologie, administrarea lor realizandu-se potrivit un scoruri de risc. Aspirina sau clopidogrelul nu intra in categoria medicamentelor anticoagulante.

2. Anticoagulant plus aspirina? NU FARA RECOMANDAREA CLARA A CARDIOLOGULUI!

  • Nu asociati anticoagulantul cu aspirina decat in situatia in care acest lucru v-a fost recomandat de catre un medic cardiolog! In afara unor situatii clar definite (spre exemplu imediat dupa un infarct miocardic acut), aceasta combinatie poate provoca sangerare, preponderent in sfera digestiva, dar si cerebrala.
    Chiar si in cazul unui infarct acut, cele mai recente ghiduri europene recomanda intreruperea aspirinei la o saptamana de la eveniment, (atentie!) chiar daca vi s-a implantat un stent! Cazul fiecarui pacient se discuta in functie de riscul de sangerare raportat la riscul ischemic. Consultati neaparat medicul cardiolog pentru o recomandare personalizata!

3. Anticoagulant plus clopidogrel? NU FARA RECOMANDAREA CLARA A CARDIOLOGULUI! Si foarte important: pentru cat timp impreuna?

  • Multi dintre voi ati auzit sau chiar urmati un tratament cu Plavix sau Trombex sau Clopidogrel, toate continand aceeasi substanta (clopidogrel), cu rol similar cu al aspirinei, dar folosind alte mecanisme. In situatii clar definite si doar in aceste situatii, clopidogrel se poate combina cu medicamentul anticoagulant timp de 6 pana la 12 luni, apoi, in general, se va continua doar cu anticoagulant, chiar daca vi s-a implantat un stent! Daca in prezent aveti in tratament atat clopidogrel, cat si un medicament anticoagulant, sfatul meu este sa faceti un control cardiologic la fiecare 3-6 luni, ca medicul sa poata stabili momentul oportun de intrerupere a clopidogrelului in functie de scorurile de risc.

4. Anticoagulant plus clopidogrel plus aspirina? O COMBINATIE CU ADEVARAT PERICULOASA ADMINISTRATA NECORESPUNZATOR SI PE TERMEN INDELUNGAT.

  • Nu de putine ori mi s-a intamplat sa intalnesc pacienti care urmeaza aceasta tripla asociere ani de zile. Faptul ca nu au avut inca o sangerare majora, norocul lor! Doar in situatii clar definite cele 3 medicamente se administreaza simultan si rareori se asociaza toate mai mult de o luna. Daca va aflati in tratament cu toate 3, consultati cat mai repede un medic cardiolog pentru a afla mai multe detalii!

5. Aspirina, clopidogrel, anticoagulant – NU NE JUCAM CU ELE!

  • Niciunul din aceste 3 medicamente nu trebuie tratat cu lejeritate sau administrat dupa ureche, fara o recomandare medicala clara! NICI CHIAR ASPIRINA! Sunt medicamente puternice, cu un rol clar in organism, si cu potentialul unor reactii adverse importante, uneori de risc vital! Acestea nu sunt vitamine sau minerale (nu faceti confuzia cu Aspacardin care este un supliment de magneziu si potasiu!) si nu actioneaza pe simptome. „Am inceput sa iau cate o aspirina pe zi si m-am simtit mai bine” – este doar un efect placebo! Aceste medicamente au un rol foarte important in organism la nivel molecular pentru a preveni si trata anumite boli, dar… nu se simt! De asemenea, nu folositi aspirina in tratamentul hipertensiunii. Daca apare vreo schimbare in valorile tensionale, va garantez ca aspirina nu are nicio treaba cu asta! 🙂

Sa ne auzim cu bine!

2 gânduri despre „O combinatie periculoasa

  1. Am 3 stenturi , am insuficienta cardiaca si dese fibrilatii. Am facut cardioconversie si indicatie de ablatie. Tratamentul medicamentos :eliquis,plavix,cordarone,betaloc,prestarium,norvasc,sortis. Dupa conversie am inceput sa fac tensiune mare 17-20 iar pulsul mi-a scazut la 48-51. Daca nu mai iau betaloc pulsul creste la 59-65 dar nivelul tensiunii rămâne tot mare. Va rog dati-mi un sfat. NU MA TRIMITETI LA CARDIOLOG, AM CONSULTAT 3 PANA ACUM. MULTUMESC

    Apreciază

    1. Buna ziua! Tratamentul, in special cel cu Cordarone (amiodarona), necesita verificare periodica sub raport eficacitate-siguranta. Exista solutii de scadere a tensiunii arteriale si in cazul dvs. Va astept la o consultatie pentru stabilirea conduitei terapeutice. Poate ca al 4-lea cardiolog reuseste. 🙂 (Si eu sunt tot cardiolog, sa stiti, altfel nu as putea sa va ajut). Pentru programari, sunati la numerele de telefon de pe pagina de contact. O zi buna!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: