Infarct recent sau mai vechi, fibrilatie atriala sau alte aritmii, afectiuni rare ale muschiului cardiac transmisibile genetic, hipertensiune asimptomatica sau alte boli, la inceput silentioase, dar care te pot lovi cand ti-e lumea mai draga – toate acestea pot fi descoperite atunci cand intri intr-un cabinet de cardiologie, indiferent ca ai o respiratie greoaie sau ca te simti mai vioi ca niciodata.
Doar daca ma rezum la cativa pacienti neasteptati de saptamana asta, care au avut norocul sa gaseasca o fereastra in program, iata ce s-a intamplat sa descopar: tulburare de ritm ce predispune la accident vascular cerebral la pacient fara palpitatii, necroza unei portiuni din inima unui domn care nu a simtit vreodata durere caracteristica, asa-zisul „preinfarct” la o doamna pe care de cateva zile o incerca „un junghi in piept”. Si uite asa, ajungem sa petrecem impreuna ceva mai mult timp decat era preconizat. Sau chiar sa facem un drum rapid catre cel mai apropiat spital.
Nu de putine ori, acesti pacienti inopinati, multi cu acuze minore sau chiar asimptomatici, veniti DOAR „pentru o reteta compensata”, sau „o scrisoare medicala”, „pentru un aviz necesar probei sportive”, sau „pentru ca sare tensiunea”, si, implicit, pentru „o consultatie rapida”, se dovedesc a fi mult mai mult decat pare, atunci cand le acorzi atentia cuvenita. De aceea, fiecare pacient trebuie sa ajunga acolo unde poate sa fie evaluat si tratat corespunzator si sa nu se lase pacalit de satisfacerea unei nevoi de moment: „bine ca nu mai bat un drum”, „am rezolvat repede”. Nu degeaba se cere o noua scrisoare medicala la un anumit interval de timp, nu degeaba este nevoie ca pentru unele medicamente prima reteta compensata sa fie eliberata de catre un specialist in domeniu, nu degeaba sportivul de performanta trebuie sa fie evaluat cardiologic.
Toti acei oameni, care, din diverse motive, ajung la un cardiolog, trebuie sa fie interogati si analizati cap-coada, pentru ca:
- poti descoperi lucruri noi, unele grave si absolut surprinzatoare
- situatia medicala cunoscuta se poate schimba, drept urmare si tratamentul va necesita ajustari
- in medicina exista protocoale standardizate, dar fiecare pacient este unic si fiecare medic la fel! Fiecare consultatie implica o opinie. Nu exista certitudini in medicina si in nimic pe lumea asta! Prin urmare, aceasta opinie poate diferi de la cabinet la cabinet si, excluzand ceea ce numim „decizii in echipa”, eu una nu pot continua un tratament prescris de alt cardiolog fara sa-l trec prin filtrul gandirii proprii.
Birocratie: interpretare si aplicare a legilor, fara a le intelege spiritul; munca rutiniera, formala.
Printre consecintele transformarii unui cabinet cardiologic intr-un sediu birocratic se numara:
- scaparea unui diagnostic (uneori vital);
- tratament insuficient, prea agresiv, sau pur si simplu necorespunzator si periculos;
- abordare gresita a situatiei medicale pentru ca nu s-au luat in considerare toate aspectele necesare.
De asemenea, (si imi permit sa vorbesc strict din perspectiva cardiologiei), un timp de consultatie redus, nu ajuta. Fiecare medic apreciaza un numar maxim de consulatii pe care il poate acorda intr-un anumit interval, asa incat calitatea evaluarii sa nu aibe de suferit sau sa nu produca decalaje mari de program. Orice vine peste, poate fi in detrimentul pacientului.
De aceea, va sfatuiesc:
- sa veniti la cardiologie ca sa fiti rezolvati, nu sa bifati un consult pentru o hartie.
- sa va faceti rezerve de medicamente.
- sa va programati din timp consultatiile, chiar si atunci cand doriti doar o reteta compensata. (exista riscul sa ramaneti pe dinafara)
- sa nu asteptati ca problema de sanatate sa se agravaze inainte sa cautati un medic.
- nu ezitati sa va adresati serviciilor de urgenta atunci cand situatia o impune, cand va supara ceva ce pare a fi de importanta vitala! (In astfel de cazuri, chiar daca reusiti sa fiti vazuti in timp util de un medic la policlinica, el nu dispune in ambulator de lucrurile necesare pentru a va trata corespunzator – doar se intarzie un transfer la spital).
- sa lasati un numar de telefon corect pentru eventualitatea in care medicul doreste sa va anunte ceva important pentru dvs.
- sa pastrati o copie dupa scrisoarea medicala daca ea contine informatii detaliate despre boli si tratament. (Pe baza acesteia va puteti cumpara de la farmacie cateva pastile la pret intreg, daca se intampla sa ramaneti fara reteta compensata; de asemenea, poate fi de folos tuturor medicilor pentru intelegerea si aprofundarea cazului).
Acestea fiind spuse, hai sa ne jucam!
Fiecare inima ascunde ceva, iar eu sunt pregatita sa descopar. ❤️