Unul din beneficiile somnului este.. postul – un post fiziologic, inconstient, care nu atrage dupa sine frustrari alimentare. Adaptarea la societatea actuala a insemnat o reducere semnificativa a orelor de somn. A sta treaz mai mult inclina balanta in favoarea aportului de calorii si nu a consumului, cum s-ar crede initial. Un sedentar arde la fel de putine grasimi ca un adormit, dar mananca mult mai multe.
Si aici intra in discutie postul intermitent, voluntar, programat. Am adunat pentru voi mai multe date din numeroase studii pe care le-am citit:
Se refera la un mod de alimentare care alterneaza perioade de timp in care mancam, cu perioade de timp in care ne abtinem, dupa un program regulat, bine stabilit.
Restrictiile nu se aplica la „ce”, dar se aplica la „cand”.
Cateva exemple:
- limitam programul de masa la doar 8h/24 (varianta 8:16)
- alegem 2 zile pe saptamana cu doar o masa/zi in limita a 500kcal
- postim pe parcursul a 24h o zi pe saptamana sau, pentru avansati, 36h (ultima masa cina, reluand alimentarea peste o zi la micul dejun).
*consum de apa nelimitat in timpul orelor de post (personal, nu recomand nici cafea, chiar si neindulcita, iar alte bauturi cu exceptia ceaiului, sunt interzise) *consum non-exagerat de mancaruri de orice fel in afara orelor de post, axat pe preparate sanatoase, dar fara limita calorica!! *nu mai mult de 36h consecutive de post!!
Beneficii sugerate (inca in dezbatere ca mecanism fiziologic, dar observate pe studii clinice):
- cresterea timpului de ardere caloric raportat la timpul de consum
- epuizarea zaharurilor si trecerea la consumul de grasimi din depozit.
- imbunatatirea profilului lipidic (reducerea colesterolului rau – LDL – si a trigliceridelor)
- prevenirea obezitatii, reducerea grasimii viscerale (grasimea din jurul organelor)
- imbunatatirea memoriei, functionalitate mai buna a celulelor nervoase
- rezistenta la stres si la boli
- scaderea valorilor tensionale si a pulsului (modul de conservare cu prelungirea longevitatii)
- anduranta mai buna la efort
- reducerea inflamatiei
- reducerea sodiului si a nivelului de bicarbonat
- reducerea scorului de risc de boli cardio-vasculare (Framingham)
*academic: creste eficienta bioenergetica si imbunatateste flexibilitatea metabolismului celular; activeaza semnale de supravietuire ce promoveaza starea de sanatate si cresc speranta de viata; fara efect de rebound cand este folosit pentru slabit.
Contraindicatii:
- copii si tineri <18 ani
- gravide sau femei care alapteaza
- varstnici vulnerabili/slabiti
- diabetici sau persoane cu tulburari glicemice
- persoane cu tulburari alimentare (bulimie, anorexie, etc)
Precautii:
- persoanele cu probleme cardio-vasculare (sau alte probleme de sanatate cronice) necesita stricta supraveghere medicala intrucat absorbtia/excretia/biodisponibilitatea medicamentelor poate suferi modificari. *Se poate incerca varianta 8:16.
Precizari:
- nu compromite celulele imune
- nu afecteaza masa osoasa sau densitatea minerala
- beneficiile nu depind strict de reducerea consumului caloric
- perceptia foamei se modifica dupa 2-3 saptamani
Nu sunt adepta dietelor. Modificarile permanente, usor acceptabile, fara restrictii frustrant-agresive sunt pe gustul meu. Postul intermitent nu este o dieta, este un stil de viata. Puteti alterna intre exemplele de mai sus.
Clasic, este nevoie de cel putin 12h de post pentru obtinerea efectelor favorabile, dar practicarea postului de rutina, pe termen lung, poate reduce acest interval, asa incat chiar si timpul scurs intre cina si mic-dejun conteaza, cumuland mici beneficii zi de zi. Dormiti bine! Dormiti noaptea! Noapte lunga! Somn usor!