Ati observat o hipersensibilitate la frig sau la stres, cu modificari evidente si net delimitate de culoare la nivelul degetelor? Cautati mereu sa va incalziti mainile ca sa nu le mai simtiti reci si amortite? Este imperios sa purtati manusi chiar si cand temperaturile nu sunt deosebit de scazute? Peste toate astea, durerile de cap nu va dau pace? Atunci, va recomand sa cititi articolul urmator, pentru ca ar putea fi vorba de un fenomen Raynaud. In general inofensiv si benign ca evolutie (o problema cu care invatam sa traim), trebuie mai intai sa excludem o cauza secundara. (Fotografia din imaginea de titlu este a unei paciente care s-a prezentat cu complicatii ce au necesitat debridare. Cu acordul)
Fenomenul Raynaud este definit printr-un vasospasm digital, care induce paloarea zonei afectate.
In mod caracteristic, intalnim un model trifazic al modificarilor de culoare:
- Apare initial paloarea secundara spasmului, contractiei musculaturii netede din peretele vaselor de sange, cu intreruperea aportului de oxigen la acel nivel.
- Zona devine ulterior cianotica, vanata, ca rezultat al dezoxigenarii sangelui care stagneaza,
- pentru ca, in final, sa apara roseata, consecinta a reluarii unui flux sangvin abundent (hiperemie reactiva in termeni medicali).
Doar o treime din pacientii cu Raynaud prezinta toate cele 3 faze. Intotdeauna, insa, pentru a vorbi de Raynaud, trebuie sa apara paloarea initiala. Frecvent pacientii descriu amorteala tranzitorie, urmata de senzatie de arsura, furnicaturi odata cu reincalzirea degetului, si, mai rar, durere.

Tulburarea vasospastica poate sa nu se limiteze doar la degete. Pot fi afectate si alte extremitati – nas, urechi, limba – si/sau unele organe, conducand la migrene, intestin iritabil, durere cardiaca de origine microvasculara.
Schimbarile de culoare incep de la varful degetului si se extind la una, doua sau toate 3 falangele, de la unul sau mai multe degete. Linia de demarcatie a culorii este clara si circumferentiala.
Referitor la tratament si prognostic, trebuie, mai intai, sa mentionam ca fenomenul Raynaud se clasifica in:
- Primar – afecteaza 10-20% din populatia generala; de regula, afectarea nu progreseaza si nu se asociaza cu pierderi tisulare.
- Secundar – vorbim de fenomen Raynaud secundar cand manifestarile sunt secundare unei alte boli, iar prognosticul este cel al bolii respective.
Fenomenul Raynaud primar implica, de obicei, un vasospasm simetric, afectand degetele ambelor maini, dar cu crutarea degetului mare. Este declansat de frig, emotii, ridicarea de greutati.
Fiind vorba de un raspuns vascular exagerat la modificarile de mediu, pacientii cu Raynaud pot sa aiba, pe de o parte, vasospasmul si paloarea caracteristica la temperaturi scazute, dar se pot confrunta si cu vasodilatatie excesiva, inrosindu-se foarte usor la maini, fata si piept, atunci cand se expun la caldura sau cand consuma alcool si alimente condimentate.
Ori de cate ori observam modificari trofice (modificari de tesut), trebuie sa ne gandim la si sa cautam o cauza secundara. Fenomenul Raynaud poate sa preceada o boala sistemica cu pana la 2 decenii!
Raynaud secundar poate fi determinat de/asociat cu:
- bolile de tesut conjunctiv, precum sclerodermia, lupusul eritematos sistemic,
- bolile endocrinologice, precum hipotiroidismul sau feocromocitomul,
- vasculitele (boli caracterizate de inflamatia vaselor de sange),
- sindromul paraneoplazic,
- expunerea la monoclorura de vinil, siliciu si unii solventi,
- medicamente antimigrenoase, beta-blocante neselective, unele citostastice, bromocriptina, efedrina, terapia pe baza de estrogeni,
- abuzul de cocaina sau amfetamine,
- o boala ocupationala, denumita sindromul de vibratii mana-brat,
- sindromul de apertura toracica (comprimarea spatiului dintre clavicula si prima coasta),
- post-chirurgia bariatrica prin pierderea importanta de greutate care atrage cu sine disfunctii de termoreglare,
- Etc.
Cand apare la peste 60 ani, fenomenul Raynaud se asociaza in proportie de 60% cu ateroscleroza. Boala aterosclerotica, fumatul, un sindrom de tunel carpian sau medicamentele vasoconstrictoare pot inrautati manifestarile Raynaud.
Tratamentul este dictat de prezenta sau nu a unei boli subiacente, de simptome si frecventa manifestarilor.
Desi, in general, fenomenul Raynaud este pur si simplu un raspuns adaptativ modificat, exagerat al organismului, cu o evolutie adesea benigna, este important sa va adresati medicului daca simptomele au aparut dupa varsta de 30 de ani, daca sunt severe, daca manifestarile sunt unilaterale (doar dreapta sau doar stanga este afectatata), sau cand Raynaud se insoteste de:
- crapaturi, cruste, ulceratii digitale si/sau gangrena,
- modificari trofice ale unghiilor,
- fotosensibilitate,
- ulceratii bucale,
- uscaciunea ochilor,
- piele intinsa, ingrosata, cu un aspect lucios,
- teleangiectazii extinse (acele linii fine rosii si violete dispuse in retea),
- riduri deasupra buzei superioare,
- eruptie eitematoasa a fetei dispusa in aripi de fluture;
- alopecie localizata;
- diferente mari de tensiune arteriala intre brate;
- modificari semnificative si involuntare de greutate.
De asemenea, un control este necesar atunci cand simptomele se agraveaza sau observati modificari.
Retineti ca manifestarile de tip Raynaud pot precede cu 10 pana la 20 ani o boala sistemica!
Urmatoarele fotografii sunt ale mainii unei paciente, un caz rar, cu ischemie digitala persistenta, cu ulceratie si gangrena. Inainte si dupa debridare. Cu acordul.






esteticainimii.ro
Bibliografie:
Maverakis E, Patel F, Kronenberg DG, et al. International consensus criteria for the diagnosis of Raynaud’s phenomenon. J Autoimmun 2014
Pauling JD, Hughes M, Pope JE. Raynaud’s phenomenon – an update on diagnosis, classification and management. Clin Rheumatol 2019
Haque A, Hughes M. Raynaud’s phenomenon. Rheumatology. Clinical Medicine Vol 20, No 6 2020
Hughes M, Allanore Y, Chung L, Pauling JD, Denton CP, MatucciCerinic M. Raynaud’s phenomenon and digital ulcers in systemic sclerosis. Nature Reviews Rheumatology 2020
Baines C, Kumar P, Belch JJF. Raynaud’s Phenomenon: Connective Tissue Disorders: Systemic Sclerosis. Elsevier 2013
Stewart M, Morling JR. Oral vasodilators for primary Raynaud’s phenomenon. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012
Jill Belch, Anita Carlizza , Patrick H. Carpentier, Joel Constans, Faisel Khan, and Jean-Claude Wautrecht. The diagnosis and management of Raynaud’s phenomenon 2017
B. Goundry, L. Bell, M. Langtree, A. Moorthy. Diagnosis and management of Raynaud’s phenomenon. BMJ 2012
https://www.health.harvard.edu/skin-and-hair/raynauds-disease-overview