Lectia de sanatate

(Lucruri pe care le repet zi de zi, cu fiecare pacient in parte. Sper sa le repet mai rar odata cu aceasta postare 🙂)

1.

La control, gasesc pacienta tot cu tensiune 18 (180mmHg).

– Ati luat tratamentul?

– Sigur ca da! L-am si terminat. L-am terminat acum 2 saptamani.

Desi scriu si repet de fiecare data am sa punctez din nou: Hipertensiunea este o boala cronica, tratamentul acesteia nu se termina, este permanent! El poate suferi modificari la fiecare control in functie de necesitati. Dar singurul lucru care se poate termina este cutia cumparata cu prima reteta compensata. Folositi scrisoara medicala ca sa refaceti stocul de medicamente pana la urmatorul control.

2.

– Am tensiunea 12 cu 8 (120/80mmHg). 8-ul asta e cam mare!

Fals! E o vorba din popor conform careia tensiunea diastolica („aia mica”) ar trebui sa fie jumatate din cea sistolica („aia mare”). Gresit! O tensiune diastolica de 80mmHg este cat se poate de normala! Cine va invata altfel?

3.

– Mi-ati dat un medicament pentru hipertensiune, dar mi-a crescut si mai rau tensiunea de la el. Nu l-am mai luat.

Nu exista niciun tratament pentru hipertensiune care sa creasca tensiunea!! Sunt situatii exceptionale cand pacientii sufera de anumite boli renale sau endocrine cand unele medicamente antihipertensive administrate necorespunzator ar putea sa aiba un efect nedorit in acest sens.

Ceea ce se poate intampla, de fapt, in majoritatea cazurilor in care persista tensiunea mare este ca tratamentul sa fie INSUFICIENT. Nicidecum tratamentul nu ar trebui intrerupt, acest lucru putand agrava situatia, spre exemplu de la o tensiune de 160mmHg sub tratament sa ajungem la 180mmHg fara el! Continuati tratamentul si luati legatura cu medicul cardiolog pentru a ajusta (creste) dozele sau a inlocui medicamentul actual cu unul mai puternic. Acest lucru se face sub supraveghere si treptat, la fiecare vizita, pentru a nu scadea prea mult sau prea rapid tensiunea.

4.

– Ma sperie tensiunea asta oscilanta! Dimineata am avut 11, la pranz 13 si un pic mai tarziu 12.

Nu e nimic anormal aici! Oscilatii ale tensiunii in intervalul 100-140mmHg sunt normale! Demonstreaza ca nu suntem roboti. Ba chiar in conditii de efort, tensiunea poate creste peste 140mmHg si sa o consideram in continuare normala.

5.

– Tratamentul de hipertensiune imi face rau!

Este foarte important sa clarificati cu medicul dumneavoastra in ce fel va face rau tratamentul, ce simtiti? Ca orice medicament, si cele pentru hipertensiune pot avea unele efecte adverse, majoritatea inofensive. Cel mai frecvent se intalnesc urmatoarele: tuse, umflarea picioarelor, eruptii cutanate, sau ameteala/durere de cap cauzata de o scadere prea mare sau prea abrupta a tensiunii arteriale sau chiar in contextul normalizarii acesteia!

Da! In foarte multe cazuri, pacienti obisnuiti pe tensiuni de 180mmHg ajung sa se simta rau cand tensiunea lor se normalizeaza sub tratament. Asta nu inseamna ca tratamentul trebuie oprit, dar ca pacientul trebuie sa se readaptaze usor la noile valori tensionale.

Doar in situatia in care TA sistolica este < 100mmHg, pacientul nu trebuie sa administreze pastilele, in situatia in care pulsul este <60 (prelungit sau repetat) pacientul trebuie sa anunte repede medicul pentru a scadea doza unor medicamente din clasa beta-blocantelor (Ex: metoprolol, nebivolol, bisoprolol), iar in situatia exceptionala a unei alergii severe cu umflarea fetei si a gatului va solicita de urgenta ambulanta!

6.

Exista o mare-mare frica de statine, intarita la o cafea cu vecinul sau chiar de catre unii medici de alta specialitate.

Statinele pot avea efecte adverse asupra ficatului, lucru care poate fi obiectivat de niste analize de sange facute periodic. Rar mi s-a intamplat insa, sa intalnesc o crestere enzimatica semnificativa care sa fie datorata exclusiv statinei, chiar si la pacientii post-infarct care folosesc doze foarte mari (80mg), o perioada indelungata!

Respectati recomandarile medicului cardiolog, prezentati-va la control periodic, luati statina asa cum vi s-a prescris si fiti fara grija! Daca veti efectua analizele periodic ne vom asigura ca ficatul dvs. este in siguranta.

Sa nu uit sa precizez: da, colesterolul din sange este treaba cardiologului, iar in cadrul tratamentului „pentru inima” intra si aceasta statina. Cand tratam colesterolul mare, tratam inima.

7.

– Am ficatul gras! Nu am voie sa iau statine.

Steatoza hepatica nu este o contraindicatie pentru administrarea de statine. Nicidecum! Ba din contra!

8.

– Mi-a iesit colesterolul normal de data asta. Nu am mai luat statina.

Dar cine apreciaza care este valoarea normala a colesterolului? Limitele laboratorului de analize sunt orientative si prea putine laboratoare le descriu conform ghidurilor europene de cardiologie. In functie de afectiunile de care suferiti, valoarea colesterolului trebuie sa fie ceva mai mica decat ce vedeti acolo, in unele cazuri semnificativ mai mica!

Si la ce colesterol ne referim aici? Colesterolul total nu ne ajuta in stabilirea tratamentului decat orientativ. Dozele de statina vor fi ajustate in functie de LDL, sau „colesterolul rau”. Cardiologul va decide ce este cel mai potrivit pentru dvs. sub raportul risc-beneficiu, ca pentru orice medicament pe care vi-l prescrie.

9.

– Am colesterolul prea mic. De-aia ma simt rau!

Dar ce inseamna „prea mic”? Ghidurile curente de cardiologie indica o tinta de <55 pentru o persoana care a suferit anterior un infarct miocardic, spre exemplu. Aceasta cifra se refera la colesterolul rau si nicidecum o valoare in tinta nu va fi periculoasa! Din contra, mentinerea lui sub aceasta limita va scadea riscul de a repeta un infarct. Acesta este doar un exemplu, decizia o va lua medicul cardiolog in functie de particularitatile dvs.

Rarisim am vazut un colesterol cu adevarat „foarte mic” si exista inca dezbateri daca acesta este intr-adevar periculos. In majoritatea cazurilor ne straduim cu greu sa-l aducem la tinta.

Sa ne auzim cu bine! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: