(Sa punctam 2 lucruri importante pentru sanatatea dvs.)
De ce mi-e teama atunci cand sala e plina si oamenii nerabdatori? De momentul cand trebuie sa scot cu arcanul de la pacient, fiecare medicament din schema curenta de tratament. Din motive de etica, corectitudinea actului medical si dorinta de optimizare a starii lui de sanatate, ma inarmez cu rabdare si sacrific timpul necesar, uneori neobisnuit de lung si, uneori, neobisnuita rabdare.. 🙂 Uneori, tot degeaba, atunci cand inainte de-a iesi pe usa, pacientul mi se adreseaza: „Doamna doctor, eu pe asta il aveam deja. Am uitat sa va spun!”, iar interesul meu in acest caz era, fie de a-l introduce, respectiv a-i creste doza.
De ce va spun toate astea? Pentru ca vreau sa punctez 2 lucruri importante pentru sanatatea dvs.:
- In cardiologie este foarte important sa cunoasteti sau sa prezentati o lista scrisa cu denumirea si dozele medicamentelor folosite actual. Chiar si pe acelea pe care le administrati intermitent. Chiar si pe acelea pe care nu considerati sa i le precizati cardiologului (cum ar fi aspirina, pentru ca e vazuta ca ceva banal de catre pacient – si nu e deloc, cum ar fi cele de colesterol, pentru ca pacientii nu stiu ca grasimile din sange fac subiectul de interes al cardiologului – si nu altui medic, s.a.). Daca medicul dvs. nu va intreaba, este bine sa il atentionati dinainte cu privire la eventuale alergii sau intolerante fata de unele substante administrate in trecut. Apoi, medicul dvs. ar trebui sa se orienteze in functie de profilul lipidic, ionograma, functia renala si hepatica, starea clinica si acuzele dvs., pentru a elabora o noua schema de tratament. Atentie! Odata validata in sistem reteta compensata si odata imprimata scrisoarea medicala nu se mai pot face modificari, intrucat timpul de consultatie s-a incheiat. Orice medicament pe care l-ati omis poate sa interfere sau sa fie incompatibil cu cele prescrise acum de medic!
- Tratamentul cardiologic nu se intrerupe! (daca nu este altfel precizat). De regula, este un tratament cronic. El va fi reevaluat si ajustat la urmatorul control.